L’origen del Steak Tartar

El Steak Tàrtar és un dels plats estrella que elaborem a Tapas del Mar des de fa més de 10 anys. L’elaborem amb carn crua de filet de vedella trinxat a mà i macerat amb diferents ingredients i espècies. És un plat en el qual s’aprecia al màxim  tot el sabor i textura de la carn i és ideal per compartir amb altres tapes i “platillos”.

Respecte al seu origen hi ha diferents teories, algunes més exòtiques que d’altres, però la més acceptada atribueix el seu origen a una pràctica culinària medieval estesa per les ferotges tribus dels tàrtars que aixafaven la carn dels seus animals al ser de poca qualitat i molt dura, i així la feien més digerible. La llegenda diu que aquests  genets tàrtars de Mongòlia posaven la carn macerada amb espècies sota la cadira de muntar dels seus cavalls durant les seves incursions guerreres, d’aquesta forma l’aixafaven per fer-la més comestible i la conservaven millor. De fet la primera referència escrita del plat la trobem al Llibre de Viatges de Marco Polo 1254-1324 on explica que a la província xina de Yunnan es mengen carn crua filetejada i amanida amb espècies.

Alemanya com impulsora de l’Steak Tàrtar

També es troben referències al Steak Tàrtar a l’Alemanya del segle XV on sembla que les classes més pobres ja menjaven carn crua, filetejada i aromatitzada amb espècies per millorar la textura i el gust de les carns més econòmiques i de menys qualitat. Es creu que més tard i des de la ciutat marítima d’Hamburg va adoptar el nom de filet hamburguès i aquesta especialitat va sortir d’Alemanya seguint diferents rutes i amb diferents noms i formes de preparació en funció de la zona que va arribar. Al continent americà es va transformar en l’actual hamburguesa i a Europa va desembocar en el nostre gurmet Steak Tàrtar.

La recepta per a dues persones:

-200 gr de filet de vedella

-1 rovell d’ou

-1 culleradeta de salsa worcestershire

-1/2 ceba tendre a trossets

-1/2 culleradeta de tabasco

-cogombret agredolç picat

-1 anxova

-10 gr de mostassa de Dijon en gra

-Sal

-Pebre negre mòlt

-oli d’oliva extra verge

-torradetes

Elaboració

-Picar la carn amb ganivet a trossets molt petits i reservar

-En un bol mesclar els ingredients muntant-los amb una vareta i afegir a poc a poc l’oli d’oliva

-Mesclar la carn que hem picat amb la mussolina que hem preparat

-Rectificar al punt desitjat de sal i pebre

Azul y blanco. El mar y el cielo.

Estamos en primera línea de mar. Vistas a la bahía de Tossa, a sus murallas medievales y al mar Mediterráneo.

Sol·licitut de Reserva

Per reserves pot fer-ho directament per via telefònica al 972 34 09 69 o bé fer una sol·licitud, amb un mínim de 24 hores d’antelació i pendent de confirmació, per correu electrònic a info@tapasdelmar.cat o utilitzant el següent formulari.

Indiqueu la data i hora desitjada per la reserva

Per e-mail o formulari web la seva reserva NO estarà confirmada fins que rebi el correu de confirmació

La comunicació enviada quedarà incorporada a un fitxer de què és responsable TAPES DEL MAR. Aquesta comunicació s’utilitzarà exclusivament per tractar les seves dades per atendre la seva sol·licitud, sempre d’acord a l’Reglament (UE) 2016/679 (RGPD), la Llei Orgànica 15/1999 (LOPD) i el Reial Decret 1720/2007 de desenvolupament de la LOPD ), sobre protecció de dades. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació.

En qualsevol moment vostè pot exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i oposició, o si escau, a la limitació i / o cancel·lació de el tractament, comunicant-ho per escrit, indicant les seves dades personals a Avd. Sant Ramon de Penyafort, 9 17320 Tossa de Mar o mitjançant un correu electrònic a info@tapasdelmar.cat

Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris.

Política de Cookies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de l’usuari a través de la seva navegació. Si continues navegant acceptes el seu ús sobre Política de cookies