El Steak Tàrtar és un dels plats estrella que elaborem a Tapas del Mar des de fa més de 10 anys. L’elaborem amb carn crua de filet de vedella trinxat a mà i macerat amb diferents ingredients i espècies. És un plat en el qual s’aprecia al màxim tot el sabor i textura de la carn i és ideal per compartir amb altres tapes i “platillos”.
Respecte al seu origen hi ha diferents teories, algunes més exòtiques que d’altres, però la més acceptada atribueix el seu origen a una pràctica culinària medieval estesa per les ferotges tribus dels tàrtars que aixafaven la carn dels seus animals al ser de poca qualitat i molt dura, i així la feien més digerible. La llegenda diu que aquests genets tàrtars de Mongòlia posaven la carn macerada amb espècies sota la cadira de muntar dels seus cavalls durant les seves incursions guerreres, d’aquesta forma l’aixafaven per fer-la més comestible i la conservaven millor. De fet la primera referència escrita del plat la trobem al Llibre de Viatges de Marco Polo 1254-1324 on explica que a la província xina de Yunnan es mengen carn crua filetejada i amanida amb espècies.
Alemanya com impulsora de l’Steak Tàrtar
També es troben referències al Steak Tàrtar a l’Alemanya del segle XV on sembla que les classes més pobres ja menjaven carn crua, filetejada i aromatitzada amb espècies per millorar la textura i el gust de les carns més econòmiques i de menys qualitat. Es creu que més tard i des de la ciutat marítima d’Hamburg va adoptar el nom de filet hamburguès i aquesta especialitat va sortir d’Alemanya seguint diferents rutes i amb diferents noms i formes de preparació en funció de la zona que va arribar. Al continent americà es va transformar en l’actual hamburguesa i a Europa va desembocar en el nostre gurmet Steak Tàrtar.
La recepta per a dues persones:
-200 gr de filet de vedella
-1 rovell d’ou
-1 culleradeta de salsa worcestershire
-1/2 ceba tendre a trossets
-1/2 culleradeta de tabasco
-cogombret agredolç picat
-1 anxova
-10 gr de mostassa de Dijon en gra
-Sal
-Pebre negre mòlt
-oli d’oliva extra verge
-torradetes
Elaboració
-Picar la carn amb ganivet a trossets molt petits i reservar
-En un bol mesclar els ingredients muntant-los amb una vareta i afegir a poc a poc l’oli d’oliva
-Mesclar la carn que hem picat amb la mussolina que hem preparat
-Rectificar al punt desitjat de sal i pebre