Steak Tartar i el seu origen

steak tartar en tossa

El Steak Tartar és un excel·lent plat que elaborem al  restaurant Tapas del Mar amb carn crua de filet de Vedella de Girona picada a mà i macerada amb diferents ingredients i espècies. És un plat en el que s’aprecia el sabor i la textura de la carn en tota la seva esplendor i que és ideal per compartir al costat d’altres tapes i “platillos”.

Pel que fa al seu origen hi ha diverses teories, totes elles molt exòtiques. La més estesa atribueix el seu origen a una pràctica culinària medieval popular entre les guerreres tribus dels tàrtars que picaven la carn del bestiar que pastaba a les fredes estepes perque era una carn de poca qualitat i molt dura, i d’aquesta manera podien  fer-la més digerible.

La llegenda explica que els genets tàrtars de Mongòlia maceraban la carn col·locant-la sota la cadira de muntar durant les seves llargues jornades de cavalcades però la primera referència escrita sobre el Steak  Tartar es troba en el Llibre de Viatges de Marco Polo (1254-1324) en el que explica que a la província xinesa de Yunnan es consumeix carn crua filetejada i amanida amb espècies. 

També a l’Alemanya de fi del segle XV i entre les classes més humils la carn crua, filetejada i amanida amb espècies de la zona era un plat molt freqüent per millorar la textura i sabor de les carns de menys qualitat.

Posteriorment i des de la ciutat marítima d’Hamburg va adquirir el nom de filet hamburgués i aquesta especialitat va sortir d’Alemanya seguint diferents noms i formes de preparació a cada zona a la que va arribar. A Amèrica transformant-se en l’actual hamburguesa i a Europa en el nostre exquisit  Steak Tartar.

admintapasSteak Tartar i el seu origen